Spännande White Guide Restauranger 2018

Ett annonserat urval

Katrinelund Sjökrog - Stora mellösa

Krogar borde nästan inte få ligga så här vackert alldeles intill Hjälmaren – risken är att man tar ännu ett glas och sitter kvar vid en förtrollande solnedgång. Sjökrogen har numera en lite mer folklig approach samtidigt som gästgiveriet utvecklar sig åt finkrogshållet. Och det passar bra i matsalens seglarstämning med en toast Skagen, fint serverad i skål med bröd och salladsblad genomborrade av en kniv som sitter fast i locket.

Läs recensionen på White Guide.

Katrinelund 470
715 92 Stora mellösa
Telefon: 019-44 90 60
Öppet för lunch Söndagsöppet

Besök hemsida

En gaffel kort på Maritim - Simrishamn

Hit flyttade stans godaste krogmat för något år sedan då En gaffel kort tröttnade på hyreshöjningarna på Storgatan och lierade sig med hotell Maritim. Efter en inkörningsperiod har nu köksmästare Linus Perssons uppskattade kvarterskrog funnit sig tillrätta i hotellmatsalen och matlagningen inför öppen ridå når nya höjder. Hustrun Linda Persson rattar matsalen med en fingertoppskänsla för hur man får gäster från jordens alla hörn att trivas. 

Läs recensionen på White Guide.

Hamngatan 31
272 31 Simrishamn
Telefon: 0414-41 13 60

Besök hemsida

Virisen - Tärnaby

En unik upplevelse i det vackraste av lappländska landskap – fjärran från allfarvägarna. En lisa för själen. Allt som serveras är närodlat, närfångat eller närskjutet – från fisk i sjön och egna grönsaker till bär, svamp och vilt runt knuten. Och egen lammuppfödning. Deras populära kalvdans görs på råmjölk från fjällbeteskor. Familjär stämning och service med trevliga vinförslag till de olika rätterna.

Läs recensionen på White Guide.

Virisen 105
920 64 Tärnaby
Telefon: 070-274 41 88
Öppet för lunch Söndagsöppet

Besök hemsida

Lisa Elmqvist Restaurang - Stockholm

I snart 100 år har namnet förknippats med fisk, skaldjur, gott hantverk och väl lagad mat. I sin himmel är Lisa säkert stolt över att hennes gärning drivs i samma anda av fjärde generationen Elmqvist, som tar väl hand om såväl utsocknes som månghövdade stammisar som trivs i provisoriet fram till nypremiären av Östermalms Saluhall våren 2018. Ha koll på griffeltavlan med dagens fisk! Och vinlistan!

Läs recensionen på White Guide.

Östermalms Saluhall
114 39 Stockholm
Telefon: Lisa: 08-553 404 10
Öppet för lunch Öppet sent (efter 22.00)

Besök hemsida

Klein's Mat på Katrinetorp - Malmö

Fem minuter från butiksladorna i Svågertorp finns motgiftet mot stressen: en lunch på anrika Katrinetorps Landeri och om vädret tillåter en promenad i den vackra köksträdgården för att se varifrån säsongens råvaror hämtas in till köket. Menyn är kort med vällagad smaksäker mat – alltid med en vegorätt. Missa inte desserterna: en ljummen brownie med karamellglass och saltkaramellsås var en höjdare.

Läs recensionen på White Guide.

Katrinetorps Landeri, Katrinetorps allé 1
215 74 Malmö
Telefon: 040-46 71 67
Måndagsöppet Öppet för lunch Söndagsöppet

Besök hemsida

Saluhallen Slakteriet - Västerås

Saluhallen Slakteriet är en mix av spännande butiker och innovativa matställen. Kakel, klinker och nakna träbord ger rätta känslan. Ät vid runda bordet vid öppen eld, ta en rackarns bra burgare hos Ribhaus, njut av Auroras sushi, gott bakat hos Bygdens bageri, något grönt hos Veggoköket eller några dumplings hos senaste tillskottet Happy Noodle. Eller fundera över tillvaron i Hållbarhetsrummet.

Läs recensionen på White Guide.

Saluhallen, Slakterigatan 6-10
721 32 Västerås
Telefon: 070-369 93 66
Öppet för lunch

Besök hemsida

Restaurang Nygatan 57 - Skellefteå

Tre kvinnor som vill Skellefteå gott har samlat sin målmedvetenhet. En kock, en sommelier och en kreativ ledare. Alla hemvändare efter år som upptäcksresande och erfarenhetssamlare. Tillsammans med nygatan 57´s medarbetare välkomnas ni gäster att uppleva den rikedom av smaker som finns i våra omgivande trakter, från skog, äng, sjö och fjäll. Presenterade i en stillfull och harmonisk miljö.

Läs recensionen på White Guide.

Nygatan 57
931 30 Skellefteå
Telefon: 0910-134 44
Måndagsöppet Öppet för lunch

Besök hemsida

Vägg i Vägg - Härnösand

Stans eget mattempel är inrymt i S:t Petri Logen, och det är nästan en sakral upplevelse att äta här. Generös takhöjd, rejäla fönster och ett stort rum gör att vissa av gästerna får nåt religiöst i blicken. Gåsrillette, svampsoppa och rårakor är gudagott liksom piggvar Grenoble och ankbröst à l’orange. Uppenbarligen en internationell meny med tonvikt på Frankrike. Så och vinlistan med flera godsaker.

Läs recensionen på White Guide.

St Petri Logen, Brunnshusgatan 1
871 31 Härnösand
Telefon: 0611-247 45
Öppet för lunch

Besök hemsida

L'Enoteca - Malmö

Godisbutik för vinälskare. Bättre än så kan inte L'Enoteca beskrivas. På bara ett par år har detta blivit en klassiker i Malmö. I bakgrunden finns tre herrar med gedigen kunskap om världens fina viner, drivna av passionen att få dela med sig. I stort sett allt finns på glas. Här har du möjlighet att smaka viner du annars bara kan drömma om. Maten, en kötträtt och en fiskdito, är tämligen enkel men vällagad, och atmosfären är varm.

Läs recensionen på White Guide.

Västergatan 6 C
211 21 Malmö
Telefon: 040-43 81 81
Måndagsöppet Öppet sent (efter 22.00)

Besök hemsida

Enoteca Maglia - Göteborg

Mest sydeuropeisk är stämningen och det blandade klientelet. Här, på en kvarterskrog i Majorna, samsas under veckans alla dagar stammisarna med födelsedagsfirare, tjejgäng och äldre par. Den nya vinbarsdelen vägg i vägg gör sitt för att höja gemytet. Menyn ändras ständigt men kan exempelvis innehålla beroendeframkallande friterade pilgrimsmusslor med hasselnötskräm, fulländad risotto med pancetta eller pasta med vildsvinskorv.

Läs recensionen på White Guide.

Slottsskogsgatan 46, Mariaplan
414 70 Göteborg
Telefon: 031-14 24 00
Måndagsöppet Öppet för lunch Öppet sent (efter 22.00) Söndagsöppet

Besök hemsida

Gamla Franska - Lund

Köksmästare Ola Nilsson, tidigare souschef på systerkrogen Gamla Brogatan i Malmö, tolkar sin förlaga med stor gastronomiskt fritänk. ”Varför focaccia?”, muttrar sällskapet, men tömmer strax brödkorgen ihop med hemkärnat, lätt syrat smör. Räkconsommén är tät i smaken, som skruvas upp av rökta räkor, grillad kungsfisk och vaniljkokt fänkål. En fin steak tartar på kalv har hela 16 ”hemliga” ingredienser.

Läs recensionen på White Guide.

Saluhallen, Mårtenstorget 1
223 51 Lund
Telefon: 046-12 52 58
Måndagsöppet Öppet för lunch Söndagsöppet

Besök hemsida

Källarkrogen Mönethorp - Falköping

Här är litet och familjärt och man omsluts av matglädje och det stora vinintresset som bl a innebär ett frikostigt provsmakande av dryckerna. Till aptitretaren lär vi oss att vilt är vad bullar är för bagarns barn, bland jägare på landet. Men vi njuter av tartaren på rådjurssadel. Den hängmörade ryggbiffen från gården är saftigt rosa och serveras med bl a potatiskaka, trattkantareller och (mycket) pepparsås. 

Läs recensionen på White Guide.

Mönarps Gård
521 92 Falköping
Telefon: 0515-72 70 11
Öppet sent (efter 22.00) Söndagsöppet

Besök hemsida